Windauto rijdt sneller dan wind


windracer2

Terwijl alle ogen op Rio waren gericht, is dit weekend is in Den Helder bijna onopgemerkt een opmerkelijk wereldrecord gebroken. Het gaat dan ook om een niet alledaagse discipline: tegen de wind in rijden. Tijdens Racing Aeolus, net ten zuiden van de marinehaven, nemen voertuigen het tegen elkaar op die worden aangedreven door windenergie. Die energie gebruiken ze om tegen de wind in te rijden.

Wind stond er genoeg in Den Helder en ook nog eens dwars op de dijk waar het jaarlijkse evenement wordt gehouden. Teams van technische universiteiten uit Duitsland, Canada, Turkije, Denemarken en Nederland namen het tegen elkaar op. Ieder voertuig heeft één of meer turbines om de wind op te vangen en mechanisch of elektrisch over te brengen op de wielen.

Het doel is om ten opzichte van de wind zo snel mogelijk te rijden. Het oude record stond op naam van het Deense team Danmarks Tekniske Universitet, dat in 2014 liefst 96,9 procent van de wind wist om te zetten in voorwaartse snelheid. En ook dit jaar waren de Denen heer en meester, ze haalden in een van de races zelfs 101,76, wat betekent dat ze sneller gingen dan de wind.

Eerder werd nog getwijfeld of het überhaupt technisch mogelijk was boven de magische grens van 100 procent te komen, maar de Denen lieten zien dat ze door het opslaan van overtollige energie meer voorwaarts momentum wisten op te wekken dan dat de wind ze tegenhield. Gemiddeld scoorden de Denen 92,59 procent, waarmee ze ook het algemeen klassement wonnen, voor het team Inventus uit het Duitse Stuttgart, dat 72,56 procent scoorde.

De bedoeling is dat de race innovaties oplevert om meer uit windenergie te kunnen halen. De Denen hebben dat doel ruimschoots bereikt. Door energie slim op te slaan, zijn ze in staat om het veel efficiënter te gebruiken. Daarmee kunnen ze in de praktijk wellicht betere turbines ontwikkelen.