Wil je iets? Vraag het mijn rechteroor


Als je iets van iemand gedaan wil krijgen, kun je het beste in het rechteroor spreken. Tot die conclusie komen Italiaanse onderzoekers.

Je staat in een drukke kroeg en iemand wil je iets vragen. Welk oor draai je zijn kant op? Tien tegen één dat het je rechter is. Mensen hebben een vreemde voorkeur voor het rechteroor, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Chieti in Italië. Vooral als het lawaaiig is.

Om te onderzoeken hóe groot die voorkeur is, gingen ze de disco in. In het geweld van beats en dansende mensen is het moeilijk met elkaar praten. De perfecte omgeving dus om te onderzoeken welk oor mensen gebruiken als ze moeilijk kunnen horen.

Rond de dansvloer voerden de onderzoekers verschillende experimenten uit. Zo mompelden ze een onverstaanbaar vraagje aan discogangers. De 272 proefpersonen keerden vervolgens in 72 procent van alle gevallen hun rechteroor naar de onderzoekers.

In een ander deel van het onderzoek bietsten de wetenschappers om een sigaret. Ze deden dat afwisselen in het linker- en rechteroor van bezoekers. Bij de mensen die het verzoek in hun rechteroor kregen, hadden ze veel meer succes dan bij discogangers die via het linkeroor om een rokertje werd gevraagd. Vooral vrouwen waren gevoelig voor een vraag van rechts.

De voorkeur voor het rechteroor heeft waarschijnlijk te maken met de manier waarop de hersenen gesproken informatie verwerken. Dat gebeurt hoofdzakelijk in de linkerhersenhelft. Die is – verwarrend genoeg – het meest direct verbonden met het rechteroor.

Wie iets van een ander wil, doet er dus goed aan om aan de rechterkant te gaan zitten.