Wij zijn onze darmflora


Je hebt er meer dan een biljoen van en als ze er niet zouden zijn, dan was je 2 kilo lichter. En dood. We hebben het over darmflora, de bacteriën die diep in onze ingewanden leven en het mogelijk maken om voedsel te verteren. Aan de Washington University School of Medicine in St. Louis (VS) is een groot onderzoek naar deze wonderlijke organismes gedaan.

Zo werden 37 gezonde mensen 5 jaar lang gevolgd – of eigenlijk werd hun darmflora gevolgd. Een van de uitkomsten? Geen twee mensen hebben dezelfde darmflora, bij iedereen is de samenstelling anders. De bacteriepopulatie in je darmen is onder normale omstandigheden bovendien erg stabiel. Je raakt zo nu en dan eens een miljoen bacteriën kwijt bij diarree, maar die zijn snel aangevuld.

Er komen ook verbazingwekkend weinig bacteriën bij, ondanks alle claims van fabrikanten van dure flesjes yoghurt. Nog zoiets: je wordt geboren zonder darmflora en krijgt de eerste slok inwoners van je ingewanden mee met de moedermelk. Daarna volgen bacteriën uit je omgeving. Samen helpen deze om je voedsel te verteren, ze zetten je eten bijvoorbeeld om in vitamines B2, B6, B12 en K. Oh en ze zijn verantwoordelijk voor je scheten.

Volgens de onderzoekers werken we zo goed samen met de bacteriën, dat je ons als mega-organisme kan betitelen. Wij zijn onze darmflora en onze darmflora is ons. Behalve als we dood gaan. Dan krijgen de bacteriën op de één of andere manier een seintje en beginnen ze door de darmen heen naar buiten te eten. Op zoek naar een nieuwe gastvrouw of -heer. We kennen dat proces als de ontbinding.

Het onderzoek staat in het blad Science.