Wiet verslavender dan gedacht


Volgens onderzoekers van de Massachusetts General Hospital moeten we het beeld dat we van cannabis hebben flink bijstellen. Het is geen ongevaarlijk vertier, maar een enorm verslavende drug.

De Amerikanen onderzochten negentig jonge gebruikers die zich hadden aangemeld in een afkickkliniek en ontdekten dat veertig procent van hen een verhoogde tolerantie hadden voor wiet, zelf niet konden stoppen met roken en afkickverschijnselen vertoonden als ze toch stopten. Volgens de wetenschappers een duidelijk teken van verslaving.

John Kelly van het Center for Addiction van het Amerikaanse ziekenhuis waar het onderzoek is gedaan legt uit: ‘In Amerika is het steeds makkelijker om aan wiet te komen want het gebruik hiervan wordt in meer en meer staten gelegaliseerd. Dit geeft het signaal af dat het niet verslavend of gevaarlijk is, maar ons onderzoek toont aan dat het roken van wiet significante consequenties kan hebben.’

Volgens de Amerikanen hebben jongeren een grote kans om verslaafd te raken en kan dit consequenties hebben zoals problemen op school, op het werk, met geldzaken en in relaties. Dat in Europa 77 miljoen mensen wiet roken of hebben gerookt en de afkickklinieken hier niet ram vol zitten, laten de onderzoekers buiten beschouwing. De onderzoekers roepen op tot verder onderzoek zodat de misvatting dat wiet roken ongevaarlijk is uit de wereld geholpen kan worden.

flickr.com/photos/cool_colonia