Wiet roken? Mos is veel goedkoper


mos waarvan je high wordt

Naar de coffeeshop om wat wiet te scoren? Je kunt net zo goed naar het bos, daar is het gratis. Wetenschappers hebben ontdekt dat sommig mos een stof bevat die lijkt op THC, het goedje waar mensen stoned van worden. Deze stof heeft dezelfde uitwerking als je het binnenkrijgt. Het bereikt de hersens en veroorzaakt daar het bekende high.

Deze stof zit in veel zogenoemde levermossen, een zeer veel voorkomende soort. Deze mossen groeien zowel in warme als zeer koude klimaten. Dat is goed nieuws, want het betekent dat ze op allerlei plekken ter wereld zouden kunnen worden geteeld.

Nu zullen voorlopig weinig stoners het bos induiken om de mossen te oogsten, al was het maar omdat het nauw luistert welk mos je meeneemt (hoewel de foto hierboven als hulp kan dienen). Maar het is wel goed nieuws voor mensen die cannabis nemen als medicijn. De afgelopen jaren is het besef doorgedrongen dat wiet(olie) onder andere een goede pijnmedicatie is. Door mos te gebruiken in plaats van de cannabisplant, kan een dergelijk medicijn veel goedkoper worden gemaakt.

Onderzoekers van de Universiteit Bern in Zwitserland hebben muizen de stof uit mos toegediend en zagen dat ze hetzelfde reageerden als na het toedienen van cannabisolie. De muizen waren minder gevoelig voor pijn, hun lichaamstemperatuur ging naar beneden en ze bewogen zich langzamer. Het betekent dat er daadwerkelijk een alternatief is voor wiet.

Bijkomend voordeel is dat mos niet illegaal is. Je kunt het oogsten en verwerken zonder speciale toestemming van de overheid. Dat betekent dat dit soort medicijnen voor veel meer mensen beschikbaar komen, zo schrijven de Zwitserse wetenschappers in het vakblad Science Advances.