Wielrenner beter door ‘poepdoping’


wielrenners

Doping ging tot nu toe via injectienaalden, maar in de toekomst komt er wellicht een klysma aan te pas. Dat komt door nieuw onderzoek van het Amerikaanse Jackson Laboratory for Genomic Medicine. Daar is ontdekt dat alle goede wielrenners een zelfde soort darmflora bezitten. Heb je die niet, dan presteer je minder goed. Maar je kunt het ook krijgen, via een poeptransplantatie.

Tijdens het onderzoek werd ontdekt dat alle succesvolle atleten de bacterie Prevotella in zich dragen. Gewone burgers uit westerse landen hebben deze bacterie niet. Het vermoeden bestaat dat het micro-organisme een rol speelt bij spierherstel. In een gemiddeld peloton heeft de helft van de renners het, maar van de top van het algemeen klassement hebben alle renners deze bacterie.

Onderzoekster Lauren Peterson, microbioloog en amateur mountainbiker, heeft de bacterie ook. Maar niet van nature. Ze heeft een poeptransplantatie ondergaan. Daarbij nemen artsen poep van een gezond persoon, bevriezen deze en pureren het in een blender. Dan stoppen ze het in een capsule en voeren die aan een zieke persoon. Dat kan via de mond, de neus of de endeldarm. Zo komt darmflora uit de donerende persoon in de patiënt.

In dit geval was de donor een langeafstandsrenner met de juiste bacteriën aan boord. Peterson heeft zijn poep in zich laten injecteren als deel van het onderzoek. Ze rapporteerde daarna meer energie en ook het verdwijnen van andere klachten. Ze is ook beter gaan presteren, vertelde ze het blad Bycicling. Maar als enige proefkonijn zegt dat natuurlijk niet genoeg. Vandaar dat het onderzoek verder moet gaan met meer proefpersonen.

Peterson is daarmee de eerste persoon ooit die poepdoping heeft gebruikt.

Gaat dit heel groot worden? De aandacht voor darmflora en de rol die het speelt in het complete welzijn en presteren van mensen is steeds groter aan het worden. Door onze voeding zijn we sommige zeer nuttige bacteriën kwijtgeraakt. Misschien daardoor dat sommige sporten worden gedomineerd door Afrikanen, wiens darmflora vaak beter in elkaar zit. Het is een kleine stap naar poeptransplantaties voor betere prestaties. Ideetje voor Tom Dumoulin bijvoorbeeld?