Wie wil een Neanderthaler baren?


Neanderthalers zijn meer dan 30.000 jaar geleden uitgestorven, maar als het aan geneticus George Church ligt, komen ze terug. Hij heeft DNA uit oude botten gehaald en vertelt de Duitse tijdschrift Der Spiegel dat hij alleen nog een avontuurlijke en vruchtbare vrouw zoekt om een Neanderthaler-baby op de wereld te zetten.

Church vindt het zelf ook een ambitieus plan, maar ziet kansen: “Het hangt van heel veel dingen af, maar ik denk dat de tijd rijp is. De technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit. De techniek die we gebruiken bij het tot leven brengen van de Neanderthaler, is het klonen van mensen. We klonen al allerhande dieren dus een mens moet ook te doen zijn.”

Het klinkt een beetje Frankenstein-ig, maar de wetenschapper heeft nobele motieven. Church is ervan overtuigd dat de Neanderthalers slimmer zijn dan mensen en hoopt dat ze ons kunnen helpen in tijden van crisis: “Ze hadden meer hersenen dan wij dus ze zouden intelligenter kunnen zijn. Ze denken in ieder geval anders dan wij. Als er een grote epidemie komt, zouden zij kunnen helpen bij het vinden van een oplossing.”

Geïnteresseerde vrouwen kunnen zich bij Church melden. Hij werkt aan de Harvard Medical School in Boston, Amerika.

Foto: Flickr.com/Museon