Wie voerde grote slachtpartij uit?


In een dunbevolkt deel van oostelijk Duitsland, vlak bij de Oostzee hebben archeologen een zeer oud slachtveld gevonden. Aan de oevers van het riviertje Tollense werden meer dan 10.000 menselijke botten opgegraven. Maar ook pijlpunten, knuppels, speren en ander wapentuig. Schijnbaar heeft op die plek een gigantische slag plaatsgevonden.

Datering van de vondsten duidt er op dat de slachtpartij zich rond 1300 voor Christus heeft voltrokken. Nog nooit eerder werd een dergelijk oud slagveld gevonden noordelijk van de Alpen. Het bewijst dat ook in noordelijk Europa in die tijd al grote slagen werden uitgevochten. Dat duidt op een hoge graad van organisatie en onderlinge rivaliteit.

Wie echter tegen wie vocht, is niet bekend. De opgraving is sinds 2007 aan de gang, nu zijn alle botten opgegraven en kan het onderzoeken beginnen. Tot nu toe zijn 77 individuele krijgers geĆÆdentificeerd. Het onderzoek concentreert zich op hun uitrusting om een beeld te vormen van beide partijen. Waren het lokale krijgers, of was er een invasie aan de gang?

De kans dat we ooit precies weten wat er werd uitgevochten aan de Tollense is echter gering, zo geven de officiƫle archeologen van de Duitse provincie Mecklenburg-Vorpommern aan. In de geschiedschrijving is van een dergelijke grote slag op die plek niets bekend. Laat staan wie tegen wie vocht, of hoe de slag is afgelopen.