Wie lost dit raadsel op?


iq-test

Bovenstaande test doet al een tijdje de ronde op sociale media. Het is een proefje om te meten of mensen ‘een hoog IQ hebben’, volgens het begeleidende schrijven. Zij die de test snappen, wordt gevraagd hem te delen via hun eigen tijdlijn op Facebook. Voor wie er niet uitkomt, aan het einde van dit bericht staat de oplossing.

De vraag is of deze test van Sales-Fiction wel intelligentie kan vaststellen. Gangbare tests meten verschillende aspecten van de menselijke intelligentie, waaronder rekenvaardigheid, logisch redeneren en ruimtelijk inzicht. Vaak komt ook nog tijdsdruk aan een test te pas en bestaat er geen mogelijkheid om zaken op te zoeken of na te vragen aan anderen.

De meeste mensen scoren op een standaard test een IQ van tussen de 85 en 115. Extreem domme en zeer slimme mensen zijn zeldzaam. Slechts 2 procent zit boven de 130; een IQ hoger dan 145 komt maar bij één op de duizend mensen voor. Mensen met een IQ boven de 150 ontwikkelen vaak psychische stoornissen en hebben opmerkelijk genoeg geregeld problemen om academisch te presteren.

Domme mensen hebben andere problemen. Enkele jaren geleden kwam onderzoek uit waaruit bleek dat domme mensen vaak te dom zijn om in te zien dat ze dom zijn. Ze denken soms zelfs erg slim te zijn, het zogenoemde Dunning-Kruger-effect. Dus hoe slim ben je als je deze opgave goed maakt? Laten David Dunning en Justin Kruger van Cornell University (VS) je maar niet horen opscheppen.

De oplossing is namelijk heel eenvoudig. De eerste regel: bereken 8 x 2 = 16, 8 + 2 = 10, 8 – 2 = 6 en zet al die getallen achter elkaar. Je krijgt 16106. De tweede regel: 5 x 4 = 20, 5 + 4 = 9, 5 – 4 = 1 levert op die manier 2091 op. De rest volgt hetzelfde patroon.