Wie gelooft er nog in de schepping?


schepping

Onenigheid in evangelische kringen. Zijn de aarde en haar bewoners nou in zes dagen gemaakt, of is de planeet 4,5 miljard jaar oud en zijn we aan het evolueren? Talkshow presentator Andries Knevel denkt het laatste, zijn werkgever, de EO gelooft in het eerste.

De directeur van de EO beleed gisteravond bij Pauw en Witteman zijn vertrouwen in Genesis, het Bijbelboek waarin de schepping staat beschreven. Maar ook 45 procent van alle Amerikanen, zo bleek bij een grote enquête in 2006. Zelfs in Nederland gelooft nog altijd één op de vijf personen dat God de wereld heeft geschapen in zes dagen, met een dag rust op zondag. Tien procent van de Nederlanders zegt ‘niet zeker’ te zijn hoe de aarde is ontstaan.

George Bush gelooft in de schepping, net als Silvio Berlusconi, die de evolutie uit het curriculum van Italiaanse middelbare scholen wilde schrappen. Sarah Palin dacht dat mensen en dinosauriërs samen hadden geleefd. Het hoofd van de Anglicaanse kerk heeft juist laten weten dat hij niet meer gelooft in het Bijbelse scheppingsverhaal. Een soort Britse Knevel dus.

Behalve deze beroemdheden zijn het vooral arme, oudere mensen die de Bijbel letterlijk nemen. Bovengemiddeld vaak hebben ze een slechte opleiding en wonen ze op het platteland. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse enquêtebureau Gallup.

Slechts 5 procent van de Amerikaanse wetenschappers gelooft in de creatie en dat zijn dan nog meest theologen. Steeds meer christenen kiezen net als Knevel voor een soort religieus poldermodel: ze nemen Genesis niet letterlijk, maar geloven in evolutie onder toezicht van God, intelligent design.