Iedereen die naar het strand gaat, kent zeegras. De groene platte stengels groeien in ondiepe kustwateren en zijn een broedkamer voor allerlei leven. Maar zijn de grote velden zeegras een verzameling planten, of één grote? Australische wetenschappers wilden dat wel eens weten. Dus verzamelden ze DNA van grassen voor hun kust. Het leidde tot een opmerkelijk ontdekking.
Na analyse van al het genetische materiaal kwamen ze tot de conclusie dat een 160 kilometer lang veld in Shark Bay één en dezelfde plant was. Alle stengels van de Posidonia australis aldaar hadden hetzelfde DNA en waren dus uitsteeksels van hetzelfde organisme. Dat maakt dit veld tot de grootste plant ter wereld. Het gaat om 200 vierkante kilometer organisme.
Vervolgens probeerden de biologen van the University of Western Australia uit te vinden hoe oud de plant was. Ook dat leverde een verrassing op, gebaseerd op de groeisnelheid van deze soort blijkt de monsterplant rond de 4500 jaar oud te zijn.
Het heeft allerlei rampen overleefd, inclusief de huidige verzuring van de zee. Volgens de biologen gaat het goed met de plant, ondanks dat de omstandigheden niet meer geweldig zijn rond de Australische kust en veel koraal dood gaat.