Wetenschappers vermoorden pinguïns


Franse wetenschappers die pinguïns wilden bestuderen, hebben per ongeluk dieren gedood door hun onderzoek.

De Fransen hebben vijftig pinguïns uitgerust met een radioband om hun vin. In de band zat een zender die allerlei informatie over de activiteiten van de pinguïn doorstuurde. Om alle gegevens te controleren werd ook een groep van vijftig pinguïns zonder band in de gaten gehouden. De studie duurde tien jaar.

Wat bleek na afloop? Slechts twintig procent van de pinguïns met een band was nog in leven, tegen 36 procent van de pinguïns zonder band. Pinguïns met een band hadden 47 jongen gehad, tegen tachtig in de groep zonder band.

Pinguïns in hun natuurlijke habitat. Deze hebben geen radioband. Foto: © Vladimir Seliverstov | Dreamstime.com.

De wetenschappers, van de universiteit van Straatsburg, hebben hun fout zelf gemeld. Ze vermoeden dat de band de pinguïns heeft gehinderd bij het zwemmen. De beesten met een band zagen er ‘vermoeid’ en ‘oud voor hun leeftijd’ uit, zo staat in het onderzoeksrapport. Het onderzoek, of de pinguïns last hebben van het broeikaseffect, is waardeloos. De dieren hadden meer last van hun onderzoekers.

Onder pinguïnonderzoekers is nu wereldwijd een discussie losgebroken over het gebruik van radiobanden rond de vinnen. Amerikaanse onderzoekers zeggen dat ze kleinere apparatuur gebruiken, waardoor pinguïns geen last hebben van hun zender tijdens het zwemmen.

Follow Faqtman on Twitter