Wetenschappers vangen 512 jaar oude haai


512 jaar oude haai

Het is 1505. In Italië (een land dat nog lang niet bestaat) zet de alleskunner Leonardo da Vinci een paneel populierenhout klaar om de Mona Lisa te schilderen. In Duitsland (een land dat ook nog vier eeuwen op zich zal laten wachten) besluit Maarten Luther om priester te worden. En ergens in de noordelijke Atlantische Oceaan wordt een Groenlandse haai geboren.

Die soort kan erg oud worden, het record is 392 jaar. Maar deze haai gaat daar ver overheen, Noorse wetenschappers zullen hem kortstondig vangen in 2019, het jaar van de brand in de Notre Dame, Trump op Twitter en het duet van Ed Sheeran en Justin Bieber. Dankzij wat weefsel dat ze bij hem afnemen is zijn geboortejaar exact vast te stellen – want dat kunnen mensen ondertussen ook.

Dat het dier 512 jaar heeft kunnen worden, komt omdat Groenlandse Haaien erg zuinig zijn met hun energie. Ze groeien maar 1 centimeter per jaar. Dit exemplaar zwom in een groep van achtentwintig, waaronder meerdere eeuwenoude exemplaren, laat de Norges Arktiske Universitet (Pool Universiteit Noorwegen) weten. Maar deze Methusalem is uitzonderlijk.

512 jaar oude haai

Hij zag VOC schepen naar de Oost vertrekken, Amerika ontstaan en Napoleon komen en gaan. Dat maakt de haai ook wetenschappelijk erg interessant. Het materiaal dat van hem is afgenomen, kan data opleveren over bijvoorbeeld de samenstelling van de zee en zijn voer. Is de industriële revolutie in zijn weefsel te zien? De Noren hebben het complete DNA van het dier al in kaart gebracht.

Deze uitzonderlijke dieren hebben ook onze bescherming nodig. Op IJsland vissen ze op deze soort, die giftig is tenzij op de juiste manier gekookt. Ook vervuiling en opwarmende zeeën kunnen een bedreiging vormen. Hoe meer we weten, hoe beter we kunnen zorgen dat deze haaien ons blijven vertellen over voorbije eeuwen.