Wetenschappers: stop de nieuwe ‘Übermensch’


Ubermensch

Achttien vooraanstaande wetenschappers hebben in een open brief opgeroepen tot een wereldwijde ban op genetische onderzoeken op embryo’s. Ze zijn bang dat meerdere laboratoria bezig zijn met het creëren van een nieuw soort Übermensch. Zonder dat bekend is wat de gevolgen van het genetische sleutelen aan ongeboren kinderen zijn.

De oproep komt nadat een Chinese wetenschapper afgelopen november aankondigde dat hij via genetisch ingrijpen twee baby’s immuun had gemaakt voor aids. Deze professor He Jiankui leek aanvankelijk op eigen houtje te opereren, maar recent zijn bewijzen boven tafel gekomen dat hij wel degelijk officiële toestemming had voor zijn procedure.

Het Amerikaanse medische vakblad Stat zegt dat He onderdeel uitmaakt van een geheim Chinees programma heeft om supermensen te kweken, slimmere en sterkere übermenschen die bijvoorbeeld in het leger kunnen dienen. En als China zo’n programma heeft, is het niet onlogisch dat meerdere landen aan gelijksoortige projecten werken. De technologie is er immers rijp voor.

De achttien wetenschappers zeggen in hun ingezonden brief naar het blad Nature dat we geen idee hebben waar we mee bezig zijn. Er is veel meer kennis nodig over de gevolgen van dergelijke programma’s voor ze doorgang kunnen vinden. En dan zijn er nog de ethische discussies: willen we wel Übermenschen op deze aarde? Daarom stellen ze een moratorium voor.

Veel westerse landen, waaronder Nederland, hebben wetgeving tegen het genetisch manipuleren van embryo’s. Maar er zijn ook zat landen waar zulke wetgeving niet bestaat. Een ambitieuze wetenschapper zou kunnen shoppen in welk land hij of zij een experiment uitvoert. Een totaal verbod op dergelijk onderzoek zou dan ook van een internationale organisatie moeten komen, zoals de WHO, zeggen de wetenschappers.