Wetenschappers ontdekken wijnfraude


Vijf procent van de wijnen komt niet uit het jaar dat het etiket aangeeft. Dat zeggen Australische natuurkundigen.

Een Chateau Margôt uit 1983, een Châteauneuf-du-Pape uit 1997? Het zijn dure flesjes die iedere verzamelaar graag in de kelder wil hebben. Met een beetje geluk worden ze ieder jaar meer waard.

Maar zijn ze ook echt? Nee, één op de twintig wijnen komt helemaal niet uit het jaar dat op het label staat, zeggen Australische onderzoekers.

Wijnranken in het gebied Chateauneuve du Pape. Foto: Philipp Herzog.
Wijnranken in het gebied Chateauneuve du Pape. Foto: Philipp Herzog.
Als druiven aan de struik hangen, nemen ze koolstofdioxide op, de belangrijkste voedingsstof voor levende planten in hun groeicyclus. Die koolstofdioxide bevat minieme radioactieve deeltjes. Tot het eind van de jaren veertig, was het aandeel radioactiviteit redelijk stabiel. De deeltjes worden in de biosfeer van de aarde geproduceerd door de interactie tussen kosmische straling en stikstof in de bovenste atmosfeer.

Maar tussen 1945 en 1963 is een aantal atoombommen in de open lucht ontploft, waardoor de hoeveelheid radioactiviteit in de atmosfeer is toegenomen. Sinds die tijd kun je aan druiven (en wijnen) meten uit welk jaar ze komen door te kijken hoe radioactief ze zijn.

Een team van Australische wetenschappers heeft exact dat gedaan. Australische topwijnen uit de jaren 1958 tot 1997 werden doorgemeten. Wat blijkt? Één op de twintig is helemaal niet uit het jaar op het etiket.

Dat is slecht nieuws voor alle ‘kenners’ die wijn uit goede jaren verzamelen als belegging. Niet alleen zijn de wijnboeren niet te vertrouwen, het proeven van wijn is schijnbaar niet ver genoeg ontwikkeld om met zekerheid een goed van een slecht jaar te kunnen onderscheiden.