Wetenschappers maken eerste werkende cel


kunstmatige cellen

Voor de eerste keer zijn wetenschappers geslaagd in het maken van een werkende, kunstmatige cel. De cel gebruikt licht als energiebron en is in staat om zichzelf te laten groeien, exact zoals natuurlijke cellen in bijvoorbeeld het menselijk lichaam doen. Een ongekende doorbraak, tot nu toe waren kunstmatige cellen ‘dood‘.

De kunstmatige cel kwam tot leven in het Tokyo Institute of Technology in Japan en bestond uit eiwitten die uit echte cellen zijn gehaald. Het minuscule stukje leven gedroeg zich net als een echte cel. Zo maakt het Messenger RNA (mRNA) aan, moleculen die genetische informatie doorgeven zodat de cel meer moleculen kan bouwen met dezelfde genetische opbouw als de rest.

Als wetenschappers deze techniek verder onder de knie krijgen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Kunstmatige lichaamsdelen zijn het meest veelbelovend. Als iemand een nieuwe lever nodig heeft, is het dan niet meer nodig om op een donor te wachten, je kunt een lever in het lab maken en die in de patiënt plaatsen met veel minder risico op afstoting.

Ook kunnen deze kunstmatige cellen ons veel meer leren over leven op microscopisch niveau: hoe ontstaan en groeien cellen? Dat kan ook voor doorbraken in de medische wetenschap zorgen. Volgens de genetici die dit onderzoek hebben gedaan, zou je zelfs sensors kunnen maken van kunstmatige cellen, bijvoorbeeld om licht te meten.