Wetenschappers laten zoet bitter smaken


zoete troep

Diëten is lastig, vooral omdat er zoveel verleidingen zijn. Die reep chocolade; of dat lekkere puntje taart – het water loopt je in de mond. Maar Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk de oplossing. Ze kunnen zoet bitter laten smaken. Het lukt ze al bij muizen, maar ze gaan ook aan mensen werken.

De bedoeling van de hersenenwetenschappers van het Zuckerman Institute aan de Columbia University in New York was om eetstoornissen, waaronder obesitas en anorexia te begrijpen en te bestrijden. Ze richtten zich daarbij op de amygdala, het hersendeel dat een belangrijke rol speelt bij emoties zoals angst, verlangen en motivatie, overlevingsinstinct en stressmanagement. Daar zit ook je diepe verlangen naar een aardbeien cheesecake.

De onderzoekers vonden via experimenten met muizen dat de amygdala verschillende gebieden heeft voor verschillende smaken. Met laserstralen werden zenuwverbindingen in die gebieden verstoord of juist extra geprikkeld. Vooral in de gebieden die de smaken bitter en zoet registreren.

Op die manier konden de wetenschappers de smaak van de muizen drastisch beïnvloeden. Een suikerklontje smaakte ineens naar spruitjes. Maar het omgekeerde was ook mogelijk. Ook konden de onderzoekers de smaak van de muizen uitzetten, waardoor eten naar niets meer smaakte. Ze konden zo gedragsveranderingen bij de knaagdieren tot stand te brengen, die ineens geen grote voorliefde voor zoet voedsel meer hadden.

En nu mensen? Het is een mogelijkheid. ‘Het zou zijn alsof je een hap neemt van je favoriete chocoladetaart zonder dat je er plezier aan beleeft’, zegt de onderzoekleider. ‘Na een paar happen, stop je met het eten van de cake die je normaal tot de laatste kruimel zou verorberen.’ Het klinkt als een uitstekend dieet, maar voor het realiteit is, moeten er nog wel wat hordes worden genomen.