Wetenschappers laten object krimpen


Wetenschappers laten object krimpen

Nee, de film Ant-Man is het nog niet, maar wetenschappers hebben wel een grote stap gezet naar de soort technologie waar die rolprent over speculeert. Onderzoekers van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit MIT lieten een object krimpen tot duizend maal de oorspronkelijke omvang. (foto)

Hiervoor printten ze eerst met een speciale hydrogel een 3D object, waarna ze met een zuur zorgden dat de gel begon te krimpen. Zo reduceerden ze de 3D-constructie tot een fractie van de oorspronkelijk omvang. Maar, en dit is bijzonder, zonder vervormingen en defecten. Het object werd alleen kleiner, niet anders.

Ant man
Krimptechnologie uit Hollywood: Ant-Man. Straks echt mogelijk?

Het grote voordeel van deze technologie – implosieproductie gedoopt – is dat het mogelijk is om uiterst kleine maar tegelijk zeer gedetailleerde objecten te maken zoals de onderzoekers schrijven in het tijdschrift Science. Die kun je bijvoorbeeld inzetten in de medische wereld, er zijn zo minuscule robotjes te maken die op nanoformaat kunnen opereren. Maar ook in de rest van de wetenschap zijn er tal van toepassingen. Denk aan nieuwe materialen, die op nanoformaat kunnen bewegen.

Het geheim zit hem in de hydrogel. Dat is een materiaal dat in alle betere laboratoria voorhanden is, het bestaat uit eenvoudige chemische componenten. Door daarmee te printen is krimp mogelijk. Ook het zuur dat voor het verkleinen nodig is, kan je bij iedere chemische groothandel krijgen. De wetenschappers van MIT denken dan ook dat andere onderzoekers over de hele wereld gelijk aan de slag kunnen met deze ontdekking.

Ontdekkingen als deze zorgen meestal voor een hausse aan nieuwe uitvindingen en toepassingen. 3D printen op nanoformaat zal daar waarschijnlijk geen uitzondering op zijn.