Wetenschappers kunnen je gedachten lezen


Neurologen hebben een methode gevonden om te voorspellen wat iemand gaat doen.

Wetenschappers kunnen vooraf vaststellen welke beweging een proefpersoon gaat maken, door met een speciale MRI-techniek in de hersenen te kijken. Neurologen van de universiteit van Western Ontario (Canada) keken naar de activiteiten in verschillende hersengebieden. Door die informatie te combineren en interpreteren kunnen ze voorspellen wat iemand met zijn hand gaat doen.

De proefpersonen konden kiezen uit drie opties: een object aan de bovenkant vastpakken, aan de onderkant vastpakken, of alleen aanraken. Met de informatie uit de MRI-scan wisten de onderzoekers enkele seconden voordat de actie zou plaatsvinden al wat de proefpersoon met het ding ging doen: alleen aanraken of vastgrijpen aan de boven- of onderkant.

De ontdekking kan een doorbraak betekenen voor het helpen van mensen die hun ledematen niet meer kunnen bewegen, bijvoorbeeld door een dwarslaesie.

Wetenschappers van de universiteit van Michigan (VS) hebben een uitvinding gedaan voor mensen met kunstarmen en -benen. Ze hebben een implantaat ontwikkeld waarmee de hersenen de kunstmatige ledematen kunnen aansturen.

De nieuwe vinding kan in de schedel worden aangebracht zonder door te dringen tot het hersenschors (wat de operatie minder gevaarlijk maakt). Het implantaat geeft via de huid signalen door aan een computertje buiten het lichaam, en die geeft de signalen door aan de arm of het been. De zogeheten BioBolt is nog wel in een beginstadium en moet nog wel veel verder worden ontwikkeld voordat hij werkelijk kan worden toegepast.

Follow Faqtman on Twitter