Wetenschappers koppelen hersens van 3 mensen


koppelen van hersens

In een bizar experiment zijn wetenschappers er in geslaagd om de hersens van drie mensen aan elkaar te koppelen. Ze tapten de hersengolven van de drie deelnemers af via elektro-encefalografie (eeg) en gaven de data die dat opleverde aan de andere deelnemers via transcraniale magnetische stimulatie (TMS), een methode waarbij hersengolven worden gemaakt met magnetische velden.

De onderzoekers, onder andere van de universiteit van Hong Kong, noemen hun vinding BrainNet. Ze hebben hiermee aangetoond dat ze netwerken van mensen kunnen maken, net als bij computers. In de toekomst willen ze nog veel meer hersens met elkaar verbinden. En ja, dat is zo vreemd als het klinkt.

Waarom hebben deze wetenschappers dit gedaan? Omdat ze denken dat twee mensen meer weten dan één. Door een hoop knappe koppen te koppelen, zouden grote problemen eerder opgelost kunnen worden. Ze zien elkaars gedachten en kunnen daarmee combineren en analyseren. Zo kun je wiskundige problemen oplossen of bedenken wat je het beste kunt doen tijdens een crisis.

Zo ver is het nu nog niet. De drie gekoppelde proefpersonen hebben wel samen een spelletje Tetris gespeeld, het computerspelletje waarbij je vallende blokken in de juiste openingen moet laten vallen. Twee deelnemers keken alleen maar en stuurden via hun hersengolven berichten aan nummer drie, die daadwerkelijk speelde en moest beslissen of de blokken moesten kantelen of niet. Die deed dat iets beter dan gemiddeld.

De transfer van gedachten is nu nog heel simpel. Draai het blokje of niet. Maar de onderzoekers zijn overtuigd dat ze in de toekomst veel complexere samenwerkingen tot stand kunnen brengen. Denk aan een heel kabinet dat moet beslissen over de dividendbelasting. Het enige nadeel is dat je ook kunt zien welke deelnemer eigenlijk niet zo slim is.

(arXiv.org)