Wetenschappers dalen af in Mount Erebus


Erebus

Wetenschappers van Nasa hebben zich gewaagd in ijsgrotten in het meest zuidelijke actieve vulkaan op aarde, Erebus in Antarctica. Hete vulkanische gassen hebben daar grotten gevormd waar bizarre ijsformaties zijn ontstaan. Het gevaar voor onderzoekers komt hier van twee kanten: er hangen giftige gassen in de grotten en het ijs vormt zeer scherpe punten.

De vulkaan Mount Erebus verheft zich 3794 meter boven Ross Island, vlak voor de kust van het zuidelijkste continent. Deze actieve vulkaan is niet alleen een van de meest afgelegen exemplaren ter wereld, hij barst van tijd tot tijd ook uit. De naam Erebus is afgeleid van het Griekse woord voor de ingang naar de onderwereld, een toepasselijke naam. Het binnenste van de aarde komt hier naar buiten, waar het gelijk een reactie aangaat met het ijs van de Pool.

Terwijl de temperaturen buiten tientallen graden onder nul zijn, produceert de vulkaan hete gassen. Die stromen in de grotten die door eerdere uitbarstingen zijn ontstaan. De interactie van de hete gassen met koude lucht die in deze vulkanische grotten hangt, zorgt voor bizarre ijsvormingen. Er hangen messcherpe pegels, er zijn bossen van dradig ijs en hier en daar vormen zich pilaren.

NASA onderzoeker Aaron Curtis heeft de geologie van de grotten onderzocht voor zijn proefschrift. De ruimtevaartorganisatie is geïnteresseerd in deze omgeving omdat zulke landschapsvormen ook op andere planeten voor kunnen komen. Dit is dus een ideale omgeving voor het testen van robots, boren en andere technologieën die wellicht later ver weg van aarde worden gebruikt.

Erebus is voor het eerst waargenomen door mensen in 1841. Het duurde tot 1908 voor mensen de berg konden beklimmen. In 1992 wisten wetenschappers voor het eerst een robot in het binnenste van de vulkaan te laten afdalen. Door de hete gassen knapte de kabel echter, waardoor er geen gegevens naar de onderzoekers konden worden gestuurd.