Wetenschapper: Boos? Leun naar achteren!


boos

Goed nieuws voor ambtenaren, conducteurs en scheidsrechters. Er is een manier gevonden om mensen minder boos en agressief te maken. Heel eenvoudig: leun achterover. De boze persoon wegduwen of de lichten in de kamer dimmen werkt ook. Dat heeft een onderzoekster van de Vrije Universiteit ontdekt. Ze promoveert deze week op haar ontdekking.

Lotte Veenstra onderzocht mensen die ‘geneigd zijn om vaker en met meer boosheid en agressie te reageren in provocerende situaties.’ In lekentermen bekend als types met korte lontjes. Zulke mensen weten van zichzelf ook wel dat ze kunnen ontploffen en dat vermijden ze als het even kan. Alleen lukt dat vaak niet, de boosheid is sterker dan de ratio. Door een psychologisch trucje uit te halen, geef je ze die kans echter wel.

Boze mensen vertonen zogenoemd toenaderingsgedrag. Dat klinkt sympathiek, maar is het niet. Ze leunen naar voren om het conflict op te zoeken. Als de ander tegelijk naar achteren leunt, blokkeert hij of zij de escalatie van het conflict. In gevallen waarin het naar voren leunen erg snel gebeurt, Kun je zelfs met je armen van je af duwen.

Gek genoeg werkt het ook om de omgeving donker in plaats van licht te maken, mensen hun verhoogde neiging tot boosheid zetten hun gevoelens van boosheid ook dan minder snel om in agressief gedrag, ontdekte de onderzoekster van de VU. Waarom, is onderwerp van nader onderzoek.