Wetenschappelijke waanzin in Rusland


Rusland

Een tunnel naar Amerika en drinkbaar nucleair afval. In Rusland denken ze er serieus over na.

Toen Rusland nog de Sovjet Unie was, werden er vaak grote plannen gemaakt. Zo wilde partijleider Kroetsjev in de jaren vijftig mais aanplanten in Siberië, zoals hij op bezoek in Amerika had gezien. Met de geweldige opbrengsten van de maisoogst zou Rusland nooit honger hoeven te lijden. Jammer alleen dat het in Siberië veel te koud was en alle oogsten mislukten.

Dat leidde niet tot minder grote plannen. Integendeel. Een spiegel in de ruimte moest er komen om noordelijke gebieden in de winter van licht te voorzien. Kon die mais misschien ook nog groeien. Atoombommen moesten worden ingezet om wegen te bouwen dwars door gebergtes. De communisten wilden de mensheid naar een hoger plan brengen en wetenschap en technologie moesten daarbij helpen.

Na de val van de muur werd het wat rustiger. Het geld was op en het ideaal van de maakbare mens was kapot.

Tot nu. Grootheidswaanzin en een heilig geloof in de wonderen van de wetenschap zijn terug. Een goed voorbeeld is Viktor Petrik. Deze ‘onderzoeker’ wordt door echte wetenschappers in Rusland met de nek aangekeken. Hij is een charlatan en een fantast, zo wordt gezegd. Maar hij geniet ook bescherming van mensen rond president Poetin sinds hij heeft beweert radio-actief water drinkbaar te kunnen maken met een filter.

Sindsdien staat op al zijn plannen het logo van de partij Verenigd Rusland van Poetin. Die plannen behelzen ook het maken van juwelen uit afval en het genezen van kanker met typisch Russische (dus goede) kruiden.

Moskou

De politiek vindt het allemaal prachtig, de grote plannen zijn voor hen een bewijs dat Rusland nog altijd meetelt in de wereld. Dus regent het vreemde voorstellen. Joeri Loezjkov, burgemeester van Moskou wil zelfs twee grote Siberische rivieren kanaliseren en hun loop honderden kilometers omleggen om zijn stad van water te voorzien. Niet alleen om te drinken, maar ook als een soort vloeibare lopende band om afval af te voeren.

Het Russische ruimtevaartprogramma wil een raket bouwen die asteroïden uit de lucht kan schieten. Zo wil Rusland de wereld redden voor de catastrofale impact van de steenklomp Apophis in 2029. Alleen jammer dat volgens Nasa deze asteroïde de aarde gaat missen.

Het meest waarzinnige plan tot nu toe komt van Poetin zelf. Hij wil een tunnel laten bouwen tussen Siberië en Alaska. Waarom? Dat zegt de president van Rusland niet. Voor de enorme verkeersstromen tussen beide landen kan het niet zijn, die bestaan namelijk niet.

Echte Russische wetenschappers klagen ondertussen steen en been dat er geen geld is voor onderzoek. Rusland besteedt maar een schijntje van de rest van de wereld aan onderzoek. Alleen Duitsland al geeft zeventien keer meer geld uit aan wetenschap dan het veel grotere Rusland. Ideetje om dat budget iets op te krikken en een tunnel naar de VS even te vergeten?