Wetenschappelijk meetstation verdwijnt zomaar


Wetenschappelijk meetstation kwijt

De Duitsers zijn een compleet wetenschappelijk meetstation kwijt. Het 740 kilo zware geval is van de zeebodem verdwenen. Het stond een kleine twee kilometer uit de kust van de stad Kiel en het stuurde sinds 1957 belangrijke informatie over het leven in de Oostzee naar het Geomar instituut voor onderzoek van de zee. Dat project loopt nu schade op.

Op 21 augustus stopte de datastroom van het onderzoeksstation op de zeebodem ineens. Een duikrobot die de Duitsers naar de plek stuurden, vond helemaal niets. Alleen de kabel richting de wal lag er nog, maar aan het uiteinde daarvan (foto boven) was alles verdwenen.

onderzoeksstation op het droge

Het stuk zee waar het meetstation lag, is aangewezen voor wetenschappelijk onderzoek. Daarom is het ook verboden voor schepen. Het loodzware metalen geval (foto op het droge) kan dus niet in een vissersnet zijn blijven haken. Knagende haaien heb je er ook niet. Maar wat is er wel gebeurd? De mensen van Geomar vermoeden dat het ding is meegenomen door dieven die de zeebodem afzoeken naar wrakken uit de Tweede Wereldoorlog.

Dergelijke wrakken bevatten veel staal en andere waardevolle metalen. Dat ze vaak ook zeemansgraven zijn, interesseert dergelijke dieven helemaal niet. Hele schepen verdwijnen zo van de bodem. Het meetstation is waarschijnlijk een leuke bijvangst. Geomar zit ondertussen met de handen in het haar. Een nieuw meetstation kunnen ze zo bouwen, maar ondertussen krijgen ze geen data door voor hun voortdurende onderzoek.