Wetenschap: Van Persie schandelijk overbetaald


Van Persie

De miljoenen vliegen weer over tafel, deze maand augustus. De transfermarkt is open en de sky is the limit. Zelfs een half miljard wordt niet meer gezien als absurd. Maar wat zijn voetballers werkelijk waard? Econometristen van van Lawrence Technological University in de VS hebben een algoritme ontwikkeld om die vraag te beantwoorden.

Aan de ene kant vullen ze die met de inkomsten van de club uit allerlei bronnen, als de verkoop van shirtjes en televisierechten. Aan de andere kant worden de prestaties van spelers in het systeem gevoed. Zoals leeftijd, lengte en voorkeursvoet, evenals hun agressie in het spel, reactietijden, nauwkeurigheid, sprintsnelheid, uithoudingsvermogen, interceptie en balcontrole.

De wetenschappers hebben daarmee 91 bekende spelers uit verschillende competities beoordeeld. Dat is vooral slecht nieuws voor Robin van Persie – of goed nieuws, uit zijn perspectief. Hij is namelijk een van de meest overbetaalde spelers. Hij verdient ongeveer 230.000 euro per week, blijkt uit openbare bronnen. Terwijl hij voor Fenerbace maar 67.000 euro waard is. Wat zou Feyenoord hem willen betalen?

Robin is in goed gezelschap, ook Messi verdient te veel. Hij zou 265.000 euro per week moeten krijgen, terwijl het in werkelijkheid 609.000 euro is. Ook Karim Benzema is met 227.000 euro per week schandelijk overbetaald, de helft van dat bedrag zou toepasselijker zijn, gezien zijn prestaties bij Real Madrid.

De meest onderbetaalde speler in dit onderzoek is Bernardo Silva van Monaco en Manchester City, salaris 11.000 euro per week. Hij zou eigenlijk 132.000 euro moeten beuren bij zijn club. Niet dat iemand medelijden met hem heeft natuurlijk.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat grote inkomensverschillen zeer negatieve effecten kunnen hebben op de samenwerking en daarmee efficiency van een team. De onderzoekers stellen dan ook voor om hun algoritme in het vervolg in te zetten bij het bepalen van het salaris van een speler. Dan kunnen zijn teamgenoten niet zeuren.

(International Journal of Computer Science in Sport)