Wetenschap: talentenshows slecht voor kinderen


Seksualisering, prestatiedruk en commercialisering. Dat zijn de schaduwkanten aan talentenshows voor kinderen op televisie, zo blijkt uit een studie van de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen St. Pölten in Oostenrijk. Wetenschappers van die universiteit analyseerden programma’s als de Duitse versie van The Voice Kids. Vergelijkbare programma’s zijn ook op de Nederlandse televisie.

Daarbij zagen ze onder andere een hoog niveau van seksualisering en commercialisering van kinderen. In de shows komen subtiele reclames voor, die – zo bleek uit experimenten – voor kijkende kinderen niet herkenbaar waren. Juryleden en presentatoren vragen tien- en elfjarige kinderen geregeld of ze al romantische ervaringen hebben gehad (‘heb jij al een crush’, vragen ze in Nederland). Dit komt niet overeen met de werkelijkheid van de kinderen, maar wordt dus verkocht als de norm.

Ook zagen de wetenschappers een presentatie in flirterige en uitdagende poses door de kinderen. Ze doen volwassen sterren na, inclusief allerlei suggestieve gebaren en bewegingen. Vooral die volwassen rollen door prepuberale deelnemers baart de onderzoekers zorgen, vooral omdat de kinderen op televisie een voorbeeldfunctie hebben.

Maar ook voor de sterretjes zelf is het meedoen ongunstig. Vooral de prestatiedruk zorgt dat kinderen vaak voorbij hun emotionele grenzen gaan. Het gevolg kan zijn dat ze deelname als negatief of zelfs traumatisch zien. De sociologen analyseerden de gezichtsuitdrukkingen bij afvallers en zagen dat het emotioneel diepe sporen achterlaat.