Wetenschap tacklet schwalbe


schwalbe

Schwalbes zijn soms moeilijk te herkennen. Maar scheidsrechters krijgen nu hulp uit onverwachte hoek: de psychologie.

Fopduik, vallende ziekte, schwalbe, het voetbaljargon kent vele namen voor het jezelf opzettelijk laten vallen om een strafschop te versieren. Sommige spelers – we noemen geen namen maar hij komt uit Uruguay – hebben er zelfs een kunst van gemaakt om altijd nét binnen de 16 meter met veel theater naar de bodem te storten zonder te zijn aangeraakt.

Televisiebeelden zouden uitkomst kunnen bieden om een schwalbe beter te herkennen, maar die mag de scheidsrechter voorlopig nog niet gebruiken. Gelukkig is er een wetenschapper die de schwalbe heeft bestudeerd en nu weet hoe je aan lichaamstaal de fopduik het beste kunt herkennen.

Psycholoog Dr Paul Morris van de University of Portsmouth in Engeland is een specialist in de liegende mens. Hij bekeek samen met een proefpanel honderden schwalbes en hij liet twee voetbalteams verschillende situaties naspelen om de volgende lijst met ‘schwalbe karakteristieken’ op te stellen. Je herkent een schwalbe volgens Morris als een speler:

  • Een deel van zijn lichaam vastpakt dat niet in de ‘overtreding’ is geraakt;
  • Een aantal keren om zijn lengteas rolt voordat hij eindelijk stil gaat liggen lijden;
  • Nog stappen neemt tussen ‘aangeraakt’ worden en vallen;
  • Valt met de armen gestrekt in de lucht en open handen;
  • Valt in een knielende houding met de borst vooruit en het bovenlichaam naar achteren gebogen.
  • Vooral de laatste twee houdingen (al dan niet in combinatie) komen vaak voor, merkte Morris. Spelers weten dat deze dramatische val de aandacht van de scheidsrechter vaak trekt. Maar de scheids doet er goed aan dit soort gedrag niet te belonen met een strafschop of een gele kaart voor de tegenstander.

    ‘Zodra de armen boven schouderhoogte gaan, weet je dat je met een gecontroleerde val te maken hebt. Iemand die wordt neergehaald, zal altijd de handen naar de grond strekken om zijn val te breken’, zegt Morris, die deze duik zelf voor de foto heeft nagespeeld.

    Toneel spelende voetballers zijn gewaarschuwd.