Wetenschap slaapt lang door


De wetenschap kent opmerkelijk veel ‘schone slaapsters’, onderzoek dat pas na tientallen jaren wordt opgepikt door de rest van de academische wereld. Dat is de conclusie van een onderzoek door de University of Indiana (VS) naar 22 miljoen artikelen in wetenschappelijke tijdschriften.

Einstein zelf is het overkomen dat een paper die hij schreef pas in de jaren negentig veelvuldig werd gelezen. Hij is geen uitzondering, vooral in de natuur- wis- en scheikunde liggen artikelen soms jaren of zelfs decennia te verstoffen voor iemand de moeite neemt om het te lezen en te citeren in eigen onderzoek.

Dat, terwijl wetenschappers en hun universiteiten steeds vaker worden afgerekend op hoe vaak een artikel op korte termijn wordt gelezen en geciteerd. De onderzoekers wijzen er op dat vooral in de natuurkunde soms theorie├źn worden geformuleerd die met de techniek van die tijd soms niet kunnen worden gecontroleerd. Pas tientallen jaren later is dat mogelijk, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Pnas.

Ook op andere terreinen is wetenschap langzaam. Onderzoek van de Aalto-Universiteit uit Finland wees vorig jaar uit dat wetenschappers steeds langer moeten wachten voor ze een Nobelprijs ontvangen. Tot 1940 moesten winnaars van de prijs voor natuurkunde maar in 11 procent van de gevallen meer dan 20 jaar wachten. In 1985 was dat al in 60 procent van de gevallen.