Wetenschap: mannen zijn grappiger dan vrouwen


grappig

Mannen zijn grappiger dan vrouwen, tenminste, als het om geschreven teksten gaat. Dat zeggen onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales na een meta-onderzoek. Daarbij gebruikten ze data van 28 eerdere onderzoeken naar humor en vergeleken die. Het betekent niet, zo onderstrepen de wetenschappers, dat vrouwen niet grappig kunnen zijn.

Het gaat bij dit onderzoek niet om cabaretiers, maar om willekeurige mannen en vrouwen. Vraag op straat aan mensen om iets grappigs te schrijven of tekenen en de kans dat je moet lachen, is bij mannen 60 procent groter.

De grotere grappigheid van mannen is ook evolutionair goed te verklaren, aldus de Welshe wetenschappers. Humor is voor mannen altijd een belangrijk wapen geweest om vrouwen te veroveren. Vooral mannen met een minder dan perfecte kaaklijn moeten grappen maken om op te vallen. Ze geven met hun lollige opmerkingen belangrijke informatie over hun persoonlijkheid.

Vrouwen kunnen veel meer vertrouwen op hun lichamelijke aantrekkingskracht en hoefden dus niet zo nodig de clown uit te hangen. Ze hebben hun vermogen om de clou met de juiste timing te vertellen daarom minder goed ontwikkeld. Gemiddeld gesproken uiteraard, er zijn absoluut vrouwen die een zaal plat kunnen krijgen.

Aan de studies deden meer dan vijfduizend mensen mee uit westerse landen. De onderzoekers onderstrepen dan ook dat in Afrika of Azië vrouwen mogelijk grappiger zijn dan mannen.