Wetenschap: je hebt 13 geheimen

Vijf daarvan heb je nog nooit iemand verteld


geheim

De gemiddelde mens loopt rond met dertien grote geheimen. Vijf daarvan zijn zo groot (of gênant), dat je ze nog nooit aan iemand hebt verteld. Zelfs niet aan je partner. Het gaat vooral om dingen als een vertelde leugen, het feit dat je iemands vertrouwen hebt beschaamd, ontrouw, het toebrengen van lichamelijk letsel en je seksuele voorkeuren. Dingen waar je, kortom, niet echt trots op bent.

De leugens werden ontdekt door Columbia Business School in de VS. Daar werd met data uit eerdere studies gekeken naar het liegen van 13.000 mensen. Uit die eerdere studies werden 38 veelvoorkomende soorten geheimen gedestilleerd. Die werden aan tweeduizend nieuwe proefpersonen voorgelegd. Aan deze mensen werd gevraagd welke van deze geheimen ze zelf ook hadden.

De proefpersonen gaven gemiddeld aan dertien van de geheimen te herkennen omdat ze ze zelf ook hadden. Op de vraag hoeveel ze nog nooit aan iemand hadden verteld, was het gemiddelde antwoord vijf. De onderzoekers vroegen ook wanneer mensen last hadden van hun geheimen. Dat bleek vooral op momenten dat mensen alleen waren. Dan gaan de gedachten dwalen en beginnen geheimen door het hoofd te spoken. Het maakt niet uit of iemand grote (‘ik heb iemand vermoord’) of kleine (‘ik heb een reep gestolen’) geheimen had, de psychische belasting was even groot.

Geheimen zijn dus zowel heel normaal als heel persoonlijk. Bovendien kan de theorie op de helling die zegt dat mensen vooral moeite hebben met hun geheimen als ze worden omringd door anderen. Het zijn de stille momenten dat we terugdenken aan dat moment waarop we niet trots zijn. Uit eerder onderzoek van hetzelfde team is al bekend dat mensen lichamelijke moeite voelen om een geheim met zich mee te dragen. Die moeite voelen we dus allemaal, blijkt nu.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology.