Wetenschap: gezichtsyoga helpt tegen veroudering


gezichtsyoga

Vergeet dure smeersels, vergeet de chirurg. Wie er jonger uit wil zien, moet aan gezichtsyoga gaan doen. Pardon, wat? Gezichtsyoga, een methode om met oefeningen de spieren in je gezicht soepel te houden. Daardoor zie je er jonger uit, is nu ook door wetenschappers bewezen. En je hebt er niet eens een matje voor nodig.

Dermatologen van Northwestern University in de VS onderzochten de trend om oefeningen te doen met je gezicht, die eerder door damesblad Marie Claire al enthousiast was begroet als revolutionair. Zestien vrouwen tussen de veertig en 65 dienden als proefpersonen. Ze kregen anderhalf uur training van een gezichtsyoga instructeur.

In de acht weken daarna moesten ze de oefeningen dagelijks een half uur thuis doen. Daarna stapten de dames over op een regime van om de dag. In totaal duurde de meetperiode twintig weken. De proefkonijnen hadden 32 oefeningen geleerd, waaronder de wanglifter. Daarbij open je de mond om krachtig een O te vormen. Is dat gelukt, dan trek je de mondhoeken stevig naar boven, alsof je lacht. Dan laat je de mondhoeken weer zakken om ze opnieuw op te trekken. Dat doe je een minuut lang.

Van de proefpersonen werden voor en na foto’s gemaakt. Die werden ter beoordeling voorgelegd aan dermatologen die niet bij de studie betrokken waren en ook niet wisten dat de vrouwen oefeningen hadden gedaan. De vraag was hoe oud de dames waren, gebaseerd op waarneming van hun huid. In totaal moesten de dermatologen kijken naar 19 punten in het gezicht on hun beoordeling te doen.

Gemiddeld werden de proefpersonen 50,8 jaar geschat aan het begin van de studie. Na de twintig weken was dat gedaald tot 48,1. In nog geen half jaar waren dus drie jaren weggesmolten van het gezicht, schrijven de onderzoekers in vakblad JAMA Dermatology. Tegen nul kosten, een primeur in anti-ouderdoms claims.