Winnen doe je met minder spelers


Wie houdt straks in Zuid Afrika de wereldbeker omhoog? Een team met weinig veldspelers, zo zeggen wetenschappers.

Welk team mag over anderhalve week de bijna vijf kilo zware, zesendertig centimeter hoge achttien karaats gouden wereldbeker mee naar huis nemen? Als trainer Bert van Marwijk een kans wil maken dat zijn team op het erepodium staat, dan doet hij er goed aan om vooral weinig van spelers te wisselen. Onderzoek van de universiteit van Wolverhampton toont aan dat voetbalteams die vaak in een vaste samenstelling spelen, vaker winnen.

Ze analyseerden de afgelopen veertig voetbal seizoenen in de Britse competitie en kwamen tot de conclusie dat teams die in een vaste samenstelling spelen, vaak bovenaan eindigen in de rangschikking. Teams die bijna altijd dezelfde elf spelers opstellen, staan vijftig procent meer in het ‘rechter rijtje’ dan teams die veel wisselen. Teams die het minste wisselen staan helemaal bovenaan.

voetbalveld

De uitkomsten van het onderzoek zijn slecht nieuws voor trainers als Benitez van Liverpool, die graag een rotatie systeem spelen. Daarbij komen veel spelers op het veld gedurende een seizoen. Als reden voor dit systeem wordt altijd gegeven dat teams tegenwoordig veel meer wedstrijden moeten spelen dan tien jaar geleden.

Deze redenatie verwijzen de onderzoekers naar de prullenbak: Britse clubs spelen nu net zo veel wedstrijden als twintig jaar geleden, zo ontdekten ze.

Hoewel het een studie van Brits voetbal betreft, zijn de uitkomsten ook toepasbaar op internationale competities. ‘De kans dat een team de wereldcup wint, neemt drastisch toe als de trainer weinig spelers inzet’, zo zegt onderzoeksleider professor Alan Nevill in de krant Daily Telegraph.

Dit bericht verscheen in iets andere vorm op Faqt.nl in november 2009.