Wetenschap? 16.500 euro om in bed te liggen


twee maand in bed

Het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR) biedt 16.500 euro aan vrijwilligers voor wat ze noemen ‘een langetermijnrusttest’. In praktijk vragen ze je om lange tijd achter elkaar in bed te liggen. Een droombaan? Dat valt nog te bezien.

Iedereen die wil deelnemen aan de studie moet drie maanden, van eind maart tot eind juni volgend jaar of van begin september tot begin december 2019 aan een experiment deelnemen. Het onderzoek neemt in totaal 89 dagen in beslag om de ‘negatieve effecten van gewichtloosheid’ op proefpersonen te simuleren. Zestig dagen hiervan moeten volledig in bed worden doorgebracht.

Wat klinkt als de droom van elke luiaard klinkt, is misschien moeilijker dan het lijkt. Omdat om de veranderingen die plaatsvinden in de ruimte op aarde te kunnen simuleren, gebruiken de DLR-wetenschappers bedden die 6 graden gekanteld staan, met het hoofd naar beneden. De proefpersonen moeten twee maanden zo blijven liggen. Een kussen evenals een bezoek zijn niet toegestaan.

De Duitsers bestuderen ondertussen het ‘afbreken van spieren en botten en het verschuiven van de lichaamsvloeistoffen naar het hoofd’. Ook zijn ze geïnteresseerd hoe deze positie ‘het cardiovasculaire systeem beïnvloedt en veranderingen in het oog kan veroorzaken’. Douches, eten en toiletten zijn toegestaan, maar alleen terwijl je ligt, volgens de vacature van het DLR.

Wel heb je de bevrediging om de wetenschap vooruit te helpen en wellicht onderdeel te zijn van een programma om Duitsers naar Mars te sturen.