Westerse mens slaapt te weinig


Goed geslapen afgelopen nacht? Als slaapspecialisten die net een groot internationaal onderzoek hebben uitgevoerd gelijk hebben, dan is het antwoord ‘nee’. Een mens heeft 8 uur slaap nodig, maar krijgt tegenwoordig gemiddeld 6 tot 7 uur. Het onderzoek, gepubliceerd in de vakbladen Journal of the Royal Society Interface en Sleep Medicine, stelt dat we daardoor allerlei medische problemen over onszelf afroepen.

Daaronder zijn kanker, diabetes, infecties, hartproblemen en obesitas. Al deze aandoeningen zijn tijdens eerder onderzoek aangetoond als gevolgen van structureel te weinig slaap. Ook drinken en roken mensen die weinig slapen meer.

Het is inmiddels 60 jaar geleden dat we genoeg slaap kregen. Sindsdien hebben allerlei schermen hun intrede gedaan in onze huiskamers. Televisie, tablets, mobieltjes en spelcomputers zorgen dat we onze hersens tot kort voor onze bedtijd enorm prikkelen. Maar ook spaarlampen, met hun blauwe gloed, zorgen dat mensen de slaap maar moeilijk kunnen vatten. Sinds apparaten kleiner zijn geworden, nemen we ze ook steeds vaker mee naar bed, om nog even te Facebooken voor het het slapen gaan.

De onderzoekers noemen het ‘arrogant’ van de moderne mens dat zij steeds meer tegen 4 miljoen jaar evolutie in aan het gaan is. Ze adviseren schermgebruik na etenstijd flink te beperken en ook de slaapkamer meer op slaap in te richten. Dat wil zeggen: goede verduistering en geen mobieltjes mee naar bed. Veel slaapkamers zijn tegenwoordig ook te warm, tussen de 16 en 18 graden komt uit tests als ideaal.