Westers dieet nekt bosjesmannen


Interessant experiment: geef een aantal inwoners van landelijk Zuid-Afrika een maand lang pizza, frieten en hamburgers en kijk wat er met ze gebeurt. Nou, bijvoorbeeld dat ze ineens tekenen vertonen dat ze kanker aan hun ingewanden gaan krijgen. Onderzoekers zochten in het bloed van de bosjesmannen naar zogenoemde biomarkers. Dat zijn stoffen in het bloed die een indicator zijn van een bepaalde ziekte. De biomarkers voor kanker waren na het westerse dieet ineens veel hoger.

In het kader van dit experiment van de University of Pittsburgh kregen twintig Amerikanen juist een maand lang het dieet van de bosjesmannen. Veel vezels, weinig vetten en suikers. Zij vertoonden juist verlaagde biomarkers voor darmkanker. Volgens de onderzoekers is dat bemoedigend, het betekent dat een verandering van dieet gelijk helpt om het risico op een tumor te verlagen. Andersom is een slecht dieet aannemen dus ook gelijk schadelijk voor het lichaam.

Aanleiding voor het experiment was het gegeven dat mensen uit de VS een 13 keer groter risico hebben op darmkanker dan inwoners van landelijk Zuid-Afrika. Daar wonen de San, in Nederland beter bekend als bosjesmannen. Ze leiden een leven dat de afgelopen eeuwen weinig is veranderd, ze jagen en verzamelen veel van hun voedsel. Ook doen ze een beetje aan teelt. Het levert een dieet op dat zeer gezond blijkt te zijn.

De San en hun eetgewoontes zijn al vaker onderzocht. Vooral omdat ze zeer goede poep produceren. Dat lijkt een gek praatje, maar deze poep kan als basis dienen om westerse mensen met bijvoorbeeld een geïrriteerde darm weer gezond te maken. De darmflora die in de San-poep zit, kan naar westerlingen worden getransplanteerd en zo helpen om jarenlang slecht eten ongedaan te maken.