Westerling ziet meer leeuwen dan Afrikaan


leeuw

Giraffen, leeuwen en olifanten behoren tot de meest populaire diersoorten – en, paradoxaal genoeg, tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Omdat deze dieren zo vaak in de media verschijnen negeren veel mensen het feit dat ze met uitsterven worden bedreigd.

Voor hun studie vroegen onderzoekers van de Universiteit van Parijs-Sud (Frankrijk) meer dan 4700 mensen in Frankrijk, Spanje, Engeland en de Verenigde Staten welke dieren ze het meest charismatisch vinden. De meest populaire dieren zijn tijgers, leeuwen, olifanten en giraffen. Van de meeste van deze dieren weten mensen niet dat ze op de zogenoemde rode lijst staan. Alleen van tijgers weten mensen dat ze worden bedreigd.

Van giraffen en leeuwen dacht ongeveer 60 procent van de deelnemers dat ze geen risico liepen. En daarom vonden ze het ook niet nodig om te werken aan de bescherming van deze soorten. Mensen denken dat hun favoriete dieren vaak in de natuur voorkomen omdat ze constant beelden daarvan zien in boeken, films en advertenties, De onderzoekers analyseerden geanimeerde cartoons van Disney en Pixar en ontdekten dat deze dieren daarin inderdaad het vaakst te zien zijn.

De tweeënveertig studiedeelnemers werd gevraagd om een week lang te turven hoe vaak ze het beeld van een leeuw zagen op billboards, in boeken, op televisie en op internet. Gemiddeld zag één persoon meer dan vier leeuwen op één dag. Dit betekent dat ze in een jaar meer beelden van leeuwen zagen dan de inwoners van de West-Afrikaanse bush. Er zijn namelijk nog maar 400 dieren over. Zo’n twintig procent van alle diersoorten op aarde wordt bedreigd. Ook de aantallen van de vier meest populaire dieren – tijger, leeuw, olifant en giraffe – zijn dramatisch gedaald. Het aantal giraffen is tegenwoordig bijvoorbeeld 40 procent lager dan drie decennia geleden.

PLOS Biology.