Werken en shoppen doen leven


Een langer leven willen we waarschijnlijk allemaal. Is mogelijk door te werken en daarna flink te gaan shoppen.

Hoe belangrijk werk vooral voor de gezondheid van mannen is, blijkt de laatste tijd uit meerdere onderzoeken. Te veel lummelen zonder doel, zorgt er voor dat mannen niet oud worden. Nieuw onderzoek aan de McGill University in Canada toont aan dat langdurige werkloosheid de sterftekansen van mannen zelfs met 63 procent laat stijgen. Vooral jonge mannen zonder baan hebben een zeer grote sterftekans.

Te veel luieren is dodelijk.
Daarmee is voor de uren tussen 9 en 5 vastgesteld wat je moet doen: arbeid verrichten. Maar ’s avonds? En als je met pensioen gaat?

Dan moet je vooral flink winkelen. Taiwanees onderzoek van de National Health Research Institutes toont aan dat mannen – vooral als ze wat ouder zijn – veel langer leven als ze minstens één keer per dag naar de winkel gaan. Wat ze dan kopen maakt niet uit. Shoppen is voor oudere mannen zelfs beter dan dagelijks een bezoekje brengen aan de sportschool.

Volgens de onderzoekers komt dat doordat mannen die dagelijks shoppen betere sociale contacten hebben, in beweging komen en waarschijnlijk beter eten, omdat ze dagelijks vers voedsel halen.

Het Taiwanese onderzoek staat in het komende nummer van het vakblad Journal of Epidemiology and Community Health.

Follow Faqtman on Twitter