Wereldwijde graanoogst dekt verbruik niet


graanoogst

Voor de tweede keer dit decennium zal de wereldwijde graanoogst niet voldoende zijn om aan de vraag te voldoen. Met die waarschuwing komen VN voedselorganisatie FAO en de International Grain Council IGC. In het landbouwseizoen 2018/19 consumeert de wereld bijna 30 miljoen ton meer dan boeren kunnen oogsten, schat de FAO in zijn laatste prognose. De verwachte totale oogst over de hele wereld schatten VN-experts op 2,66 miljard ton.

Het laatste wereldwijde graantekort was in het seizoen 2012/13, toen de Amerikaanse boeren te lijden hadden onder de gevolgen van een meerjarige droogte. De Grain Council – een associatie van de belangrijkste graanproducerende staten – denkt dat het nu dezelfde kant opgaat. Een van de oorzaken van de huidige tekorten is de droogte van vorig jaar in een groot deel van Europa. Dat leidde tot een daling van de tarweoogst in de EU en Rusland.

Het belangrijkste graan is tarwe. Dat is overwegend bestemd voor menselijke consumptie, terwijl het grootste deel van het maïsgewas is bestemd voor de productie van veevoer voor runderen, varkens en ander vee. Wereldwijd stappen steeds meer boeren over op mais, waar ze betere prijzen voor denken te krijgen omdat Azië steeds meer vlees gaat eten.

De gevolgen van de slechte tarweoogst kan Europa gaan voelen. Prijzen voor voedsel zijn tot nu toe nauwelijks gestegen opzichte van het voorgaande jaar. Maar de producentenprijzen zijn wel aan het stijgen. Dat kunnen fabrikanten van allerlei voedingsmiddelen uiteindelijk gaan doorberekenen aan klanten. Daarbij speelt ook een rol dat granen in toenemende mate ook in biobrandstof terecht komt. Dat zet prijzen al tijden onder druk.

Voor honger hoeven we echter niet bang te zijn. Pakhuizen zitten nog vol graan. Maar de voorraad gaat dit jaar wel flink slinken, waarschuwt de FAO.