Voedselverspilling: we produceren meer dan we opeten


Jaarlijks wordt in de EU 90 miljoen ton voedsel weggegooid. Niet alleen door consumenten die te veel kopen, maar vooral door tuinders en winkelbedrijven die geen “lelijke” groenten en fruit (met een vlekje of iets afwijkende vorm) willen en producten tegen of over de houdbaarheidsdatum weggooien.

Van het wereldwijde voedselaanbod, gaat maar liefst 40 procent verloren tussen ploeg en bord.

Zaterdag 16 oktober is het Wereld Voedseldag en dit jaar heeft onze gewoonte veel meer voedsel te produceren en te kopen bijzondere aandacht van de Verenigde Naties. Dit weekend wordt eveneens de documentaire Taste of Waste op televisie vertoond, waarin onder meer een aardappelteler vertelt dat 40 tot 50 procent van de geoogste aardappelen wordt doorgedraaid, omdat ze onverkoopbaar zouden zijn. Volgens de normen van supermarkten, regels van de EU en voorkeur van consumenten om puntgave groenten en fruit te kopen, vallen zo heel wat oogsten, maar ook visvangsten bij voorbaat af. Bakkers bakken standaard 20 procent meer brood dan ze verkopen.

“Taste the Waste” – the trailer from tastethewaste.com on Vimeo.

Bij elkaar gooien Europese huishoudens jaarlijks 100 miljard euro aan voedsel weg, volgens de documentairemaker genoeg om een flink deel van de hongerende wereldbevolking te voeden. Alleen is afvalvoedsel natuurlijk niet bruikbaar om de honger uit de wereld te helpen. Volgens de Global Hunger Index leiden een kleine miljard mensen honger. Wat wel zou kunnen helpen volgens de voedselexperts is dat we accepteren dat onze groenten en fruit er niet altijd vlekkeloos hoeven uit te zien, zodat we alle geproduceerde waren ook daadwerkelijk opeten.

Beeld: LaStonata

Follow Faqtman on Twitter