Wereld niet beschermd tegen grote asteroïde


‘Bidden’. Dat is het advies van Nasa aan de mensheid indien er morgen een grote asteroïde op aarde af zou suizen. Het hoofd van Nasa werd ondervraagd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de mogelijkheid dat een groot brok ruimtepuin de aarde zou vernietigen. Die kans is aanwezig, zei Charles Bolden, en als we een dergelijke asteroïde te laat zien, is er niets meer dat we er aan kunnen doen.

In science fiction is een dergelijke dreiging al vaak aan de orde geweest. Meestal wordt de killer asteroïde dan opgeblazen door een groep stoere mannen. Kan zoiets in het echt ook? Het antwoord is nee. De totale kracht die nodig is om een grote asteroïde in twee helften te splijten is vorig jaar berekend op 800 biljoen terajoules. De krachtigste bom op de wereld is Sovjet Tsar Bomba (door de Amerikanen Big Ivan genoemd) die een kracht heeft van 418.000 terajoules.

Om de asteroïde om een groot object als de aarde te laten suizen, moet de bom bovendien op meer dan 8 miljard kilometer van de aarde exploderen. Alleen dan storten de brokstukken niet alsnog op aarde. Een dergelijke afstand is alleen af te leggen als je jaren van tevoren aan de reis begint.

Bolden vertelde op vragen van politici dat Nasa ‘jaren’ nodig zou hebben om een raket te bouwen die een grote asteroïde tegen zou kunnen houden. ‘Momenteel hebben we dergelijke technologie niet voorhanden’, zei hij.