Weinig zin in seks slecht nieuws voor mannen


Een gebrek aan lust kan wijzen op een verhoogd risico op een vroege dood bij mannen. Dat blijkt uit een studie gedaan in Japan. De exacte relatie tussen sneller dood gaan en libido moeten de onderzoekers nog uitzoeken. Maar de onderzoekers denken dat minder activiteit tussen de lakens een teken kan zijn van allerlei onderliggende gezondheidsproblemen.

De Japanners deden onderzoek onder 20.969 mannen en vrouwen van veertig jaar of ouder. Zij ondergingen zes jaar lang een gezondheidscontroles. Een team onderzoekers van de Yamagata Universiteit vroeg ze daarbij ook altijd naar hun lustgevoelens. Tijdens de looptijd van de studie zijn 503 personen overleden.

Het waren vaak mensen die bij controles het jaar ervoor aangaven dat het allemaal niet meer zo nodig hoefde, al dat lichamelijke gedoe met een partner. Daarbij corrigeerden de wetenschappers voor andere factoren, als roken, zwaarlijvigheid en suikerziekte. Zelfs dan bleken vooral mannen met weinig lust al met een been in het graf te staan.

Uit de studie bleek dat vrouwen vaker een gebrek aan lustgevoelens hadden dan mannen. 16 procent van de vrouwelijke deelnemers had er geen zin meer in, tegenover 8 procent van de mannelijke vrijwilligers. Maar vrouwen met weinig zin stierven niet sneller. Zij hadden gewoon minder zin, schrijven de onderzoekers in vakblad PlosOne.