Weinig wespen dit jaar


wesp

Het was een heerlijke nazomer, maar er mistte iets. Hoewel missen, er waren zeer weinig wespen actief dit jaar. Augustus en september zijn normaal de maanden dat de stekende insecten de meeste slachtoffers maken. Maar de afgelopen zes weken zijn er in grote delen van Nederland heel weinig wespen gesignaleerd.

Hoe komt dat? De hoeveelheid wespen is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden in het voorjaar. Regent het dan veel, zijn er later in het jaar minder wespen. De Europese wesp of Vespa crabro bouwt nesten van pulp, het liefste op een beschutte plek. De nok van een dak of de onderkant van een dakgoot lijkt favoriet.

Als het veel regent, zoals afgelopen april, dan droogt de pulp maar moeilijk en krijgen schimmels hun kans om de larven van de wesp ziek te maken. Ook worden de wespen door overvloedige nattigheid gestoord bij het opbouwen van hun voorraden. Dat betekent dat minder dieren de zomer overleven om mensen in de nazomer lastig te vallen.

Augustus is het moment dat wespen hun voedingstactiek veranderen. Jagen ze in het voorjaar en de zomer (vooral op bijen en motten), tegen de herfst beginnen ze op aaseters te lijken. Ze hangen rond plekken waar voedsel ligt, zoals tafeltjes op terrasjes en andere plekken met etende mensen.