Weinig slaap gen ontdekt


Wat hebben Napoleon, Madonna, Bill Clinton en Boudewijn Büch met elkaar gemeen? Antwoord: ze sliepen of slapen maar een paar uur per nacht en wisten toch beroemd te worden. De geschiedenis zit vol met deze figuren, mensen die weinig slapen en voor de rest vooral keihard werken.

Voor de rest van ons, mensen die zonder 8 uur slaap als zombies door het leven gaan, rest weinig meer dan de vraag ‘hoe doen ze dat toch’. Vanaf nu is dat bekend: het is genetisch bepaald.

Meer precies, mensen die met weinig slaap toe kunnen zijn de bezitter van een mutatie in een gen met de naam ABCC9. Dat gen stuurt de slaaplengte, ontdekten slaaponderzoekers van de Ludwig Maximalians universiteit in München, Duitsland.

Als het gen muteert, is je slaap ’timer’ stuk en kun je na slechts een paar uur weer uit de veren, fris en utigerust. Je hoeft overigens niet jaloers te zijn op kortslapers. Mensen die een gemuteerd ABCC9 gen bezitten, lopen ook een grotere kans op suikerziekte en hartproblemen. We hebben nu eenmaal onze slaap nodig om gezond te blijven.

Beroemde weinig-slapers
Margaret Thatcher (4 uur per nacht)
Thomas Edison (‘slaap is zonde van de tijd’)
Nikola Tesla (2 uur per nacht + dutjes)
Tom Ford (modeontwerper, 4 uur)
Mariah Carey (4 uur)
Donald Trump (5 uur per nacht)
Yasser Arafat (2-3 uur)

Follow Faqtman on Twitter