Weet je wat je zegt?


Je moet niet alles zeggen wat je weet en je moet altijd weten wat je zegt. Met die wijze raad sturen ouders hun kinderen de wereld in. Maar weten we wel altijd wat uit onze mond komt? Met die eenvoudige vraag als uitgangspunt is aan de universiteit van Lund (Zweden) een interessant experiment gedaan waarbij mensen flink voor de gek werden gehouden.

Het hart van het experiment vormde de zogenoemde Stroop-test. Bij die test krijg je de namen van kleuren te lezen, bijvoorbeeld ‘blauw’. Soms is het woord echter gedrukt in een andere kleur, bijvoorbeeld groen. Sinds de jaren dertig is bekend dat mensen het moeilijk vinden om dan de juiste naam van de kleur snel op te lezen.

Deze Stroop-test was echter aangepast. Proefpersonen kregen ook een koptelefoon op en hun stem werd opgenomen. Die opnames werden gebruikt om de boel te manipuleren. Terwijl mensen het groen gekleurde woord ‘blauw’ zagen en ‘blauw’ als antwoord gaven, hoorden ze met perfecte timing hun eigen stem in de koptelefoon ‘grijs’ zeggen.

Naderhand werd ze gevraagd welke kleur ze hadden genoemd. In 85 procent van alle gevallen gaven de proefpersonen als antwoord dat ze – stom, stom – ‘grijs’ hadden geantwoord terwijl ze het woord ‘blauw’ zagen. Daaruit concluderen de onderzoekers dat we niet altijd weten wat we zeggen en ons eigen gehoor nodig hebben als feedback wat er nu eigenlijk uit onze mond is gekomen.

Het experiment staat beschreven in het vakblad Psychological Science.