Wees-chimp is eenzaam


chimps

Als chimpansees voor hun tweede verjaardag worden gescheiden van hun moeder, heeft dat ernstige gevolgen voor de rest van hun leven: het worden buitenstaanders.

Een groot deel van het sociale leven van chimpansees heeft te maken met de verzorging. Wie anderen vlooit of zich laat vlooien door anderen, is goed geïntegreerd in de groep. Juist verweesde chimps doen minder mee met dat ritueel. Hun vacht wordt minder verzorgd en ze zijn minder actief in de groep, aldus de onderzoekers van Universiteit van Graz (Oostenrijk).

In het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports schrijven de onderzoekers dat ze dit patroon hebben waargenomen bij voormalige proefdieren en bij chimpansees die in dierentuinen zijn opgegroeid. Juist deze dieren worden soms veel te vroeg bij hun moeder weggehaald en hebben daardoor een onvolledige opvoeding.

Zelfs als dieren later in een hechte sociale groep terecht komen, blijven ze nog het gedrag van een eenling vertonen. Het lijkt alsof ze zich niet meer kunnen hechten aan soortgenoten, ze blijven afwachtend en afzijdig.

Tussen 1950 en 1980 zijn duizenden wilde chimpanseejongen van West-Afrika naar Europa, Japan en de Verenigde Staten geëxporteerd. Daar werden ze gebruikt in onderzoek. Veel chimps in dierentuinen stammen af van deze migratiegolf. De onderzoekers willen nu kijken of hun gebrekkige sociale vaardigheden doorwerken in verdere generaties.