Weersverwachting 150 jaar oud


Vandaag 150 jaar geleden werd de eerste weersverwachting gepubliceerd. Is het sindsdien verbeterd?

‘Algemeen weer verwacht voor de komende twee dagen.’ Met dat cryptische berichtje in de gerenommeerde krant The Times begon 150 jaar geleden de weersvoorspelling.

Francis Beaufort.
Dat je überhaupt kon weten wat voor weer het zou worden, was nieuw. Klimatologie, een zijtak van de geografie, stond nog in de kinderschoenen.

De ‘vader’ van het nieuwe fenomeen weersverwachting was Francis Beaufort, de man die ook zijn naam gaf aan de windkrachtschaal. Hij ontdekte dat luchtdruk een goede indicatie was welk weer het ging worden. Hij werd aanvankelijk belachelijk gemaakt, God bepaalde toch wat voor weer het zou worden? De Britse marine was echter in zijn werk geïnteresseerd.

Tegenwoordig wordt de weersverwachting gemaakt op basis van computermodellen. Die kijken naar de omstandigheden nu en berekenen op basis van ontwikkelingen in vergelijkbare situaties wat voor weer het zal worden.

En de accuratesse? De gemiddelde voorspelling voor vijf dagen is tegenwoordig net zo goed als de voorspelling voor twee dagen twintig jaar geleden, ontdekten onderzoekers. Maar ook nu kan Erwin Krol er soms aardig naast zitten.