Weer wordt nog vreemder


donderwolk

Zelden heeft een jaar ons op vreemder weer getrakteerd dan 2015. Zomerstormen en een winter die op het voorjaar lijkt, zijn maar twee van de merkwaardige fenomenen van dit jaar. De kans is groot dat 2016 nog vreemder wordt. De reden daarvoor is dat El Niño steeds sterker wordt.

Het weerverschijnsel El Niño zorgt voor uitzonderlijke opwarming van de Stille Oceaan. De wolken die zich dan vormen, regenen uit boven Zuid-Amerika, terwijl de westelijke regio’s van de Stille Oceaan te maken hebben met droogte. El Niño doet zich eens in de paar jaar voor en heeft grote invloed op het weer in de wereld. De naam, El Niño, verwijst naar het Kerstkind, omdat het verschijnsel rond de Kerstdagen begint.

Dit jaar is een uitzonderlijk sterke El Niño begonnen. De omstandigheden lijken op 1997, toen zich boven de Stille Oceaan ook een krachtig brouwsel van warme en vochtige lucht vormde. In dat jaar en in 1998 werd Amerika getroffen door enorme regenbuien en stormen. In Europa viel in de lente erg veel regen, waarna een uitzonderlijk warme en wilde zomer begon. Daarin onweerde het vaak en er vielen extreem grote hagelstenen midden in juni.

Hoewel toen geen verband werd gezien met El Niño, zijn meteorologen het er nu over eens dat het fenomeen van een opwarmende Stille Oceaan zorgt voor vreemd weer op een wereldwijde schaal. De verwachting is dat komend jaar de temperaturen wereldwijd gemiddeld een graad hoger zullen liggen dan normaal. Nasa heeft al aangekondigd dat we mogen rekenen op ‘weer-chaos’ in 2016.