‘Weer wordt extremer’


Overstromingen in Thailand, hittegolven in Rusland, orkanen in het Caribisch Gebied. Het zijn allemaal slechts voorproefjes van weer zoals we dat steeds vaker te zien zullen krijgen. Dat staat in een voorpublicatie van een rapport van het VN klimaatpanel IPCC.

De opwarming van de aarde zal volgens het IPCC steeds meer leiden tot extreem weer. Zeer zware stormen, zoals we die in Nederland eens in de 20 jaar meemaken, zullen eens in de zeven jaar voorkomen aan het einde van deze eeuw. Ook grote overstromingen en hittegolven worden veel vaker verwacht. In delen van Azië en Afrika zelfs jaarlijks.

Volgens het IPCC zijn de extreme weertypes van de afgelopen tijd een wake-up call. De mensheid moet minder fossiele brandstoffen gebruiken en zuiniger worden. ‘We moeten ons zorgen maken’, zegt Maarten van Aalst van het Rode Kruis, een van de auteurs van het rapport. ‘We moeten beter voorbereid zijn op catastrofes. Het risico daarop is toegenomen.

Het kan volgens het rapport zo erg worden dat bepaalde gebieden op aarde afgeschreven kunnen worden voor bewoning. Zelfs in sommige rijkere landen moeten in de toekomst wellicht steden worden verhuisd omdat ze in het nieuwe klimaat op de verkeerde plek liggen.

Het hele rapport wordt de komende maanden geschreven en dit voorjaar gepubliceerd.

Follow Faqtman on Twitter