Weer jong zijn! Dankzij stroompje op je brein kan het


stroompje op je brein

Wat zou je geven om weer even jong te zijn – als je het niet bent tenminste? Het sterke lichaam, het vermogen om na een nacht stappen weer fruitig op te staan, de soepele geest en het geheugen? Dat laatste is nu mogelijk, gewoon een kwestie van een stroompje op je brein zetten en je denkt en onthoudt weer als een 20-jarige.

Wetenschappers van Boston University in de VS hebben een experiment gedaan waarbij 70-jarigen door elektro-stimulatie een beter werkgeheugen kregen. Ineens konden ze weer wel telefoonnummers, verjaardagen en de locatie van hun sleutels onthouden. Een test toonde aan dat hun hersens functioneerden als een halve eeuw eerder.

Dat komt, aldus de wetenschappers, omdat verschillende delen van onze hersens met elkaar moeten samenwerken. Als je jong bent, gaat dat erg goed. Maar met het klimmen van de jaren beginnen de verschillende hersengolven slechter te synchroniseren. Het duurt daardoor langer voor het signaal uit het ene deel van je hersens door een ander deel wordt begrepen.

Door een lichte stroom op de hersens te zetten, synchroniseren die signalen beter en werken de hersens veel efficiënter. Het gevolg is dat een oudere minstens zo snel denkt en goed onthoudt als een jongere. Het effect blijft een klein uur hangen en neemt dan langzaam af. Ook jongeren krijgen een beter geheugen door de behandeling. Nog beter.

De bevindingen zijn ook belangrijk voor de strijd tegen dementie. De stimulatie toont aan dat degeneratieve processen in de hersens omkeerbaar zijn. Er is nog veel meer studie nodig, maar het zappen van de hersens kan ook een behandeling zijn voor demente mensen.