Weer foute wetenschapper


Opnieuw is een wetenschapper in opspraak geraakt. Deze keer gaat het om een Vlaamse hoogleraar van de Erasmus Universiteit.

Aan de Rotterdamse universiteit is de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de activiteiten van Dirk Smeesters. Een collega vertrouwde onderzoeksresultaten van Smeesters, hoogleraar consumentengedrag, niet helemaal en trok aan de bel. Een commissie onderzocht de aantijgingen en vroeg om de ruwe data van het onderzoek van Smeesters. Die bleek niet meer te bestaan.

Smeesters heeft toegegeven dat hij ‘selectief’ gebruik had gemaakt van data. Hij zag dat zelf niet als een grote fout, aangezien veel van zijn collega’s op de faculteit hetzelfde deden. Volgens de commissie die onderzoek deed naar zijn werk is er bij Smeesters sprake van ‘statistisch onwaarschijnlijke’ gegevens in drie artikelen die de Vlaming had geschreven.

Smeesters heeft zijn ontslag ingediend bij de universiteit. Het rapport over zijn werkwijze is hier te vinden.

Top 3 wetenschappelijke fraudes
1. Piltdown Man
Een in Engeland gevonden skelet, de Missing linktussen mens en aap, bestaat bij nader inzien uit delen mens en aap. De vervalser is waarschijnlijk de conservator van een natuurhistorisch museum.
2. Ptolemeus
Oude Griek beschreef volovergave zijn observaties van de hemel en sterren, maar moderne computers hebben uitgerekend dat die hemelfiguren op de door hem opge- geven dagen helemaal niet te zien waren.
3. Paluxy River voetafdrukk
In 1982 vinden archeologen bij de Paluxy rivier in Texas enkele gefossiliseerde afdrukken van mensenvoeten en dinosauruspoten. Althans dat beweren creationisten, mensen die de Bijbel als geschiedenisboek lezen. De dinosporen blijken vals.

Follow Faqtman on Twitter